Tanger, april 2024
Beste Ouders, verzorgers en leerlingen,
Steeds meer Nederlandse gezinnen met Marokkaanse roots kiezen ervoor om te emigreren naar Marokko. De zoektocht naar vrijheid om te kunnen zijn wie je wil zijn en een zoektocht naar een vrijere levensstijl wordt vaak genoemd als reden van emigratie.
Veel gezinnen zouden graag dezelfde stap willen maken maar maken zich zorgen over het onderwijsaanbod in Marokko. Er zijn zowel publieke als privéscholen maar de pedagogische benadering van de scholen past vaak niet meer bij de kinderen die al de tienerleeftijd hebben bereikt. Daarnaast wordt op veel scholen Arabisch en Frans als voertaal gebruikt en is het lastig voor Nederlandse kinderen om nog te kunnen aan sluiten en hetzelfde niveau te bereiken als leeftijdsgenoten op Marokkaanse scholen. Als moeder van 2 tieners deelde ik dezelfde zorgen en zo is het idee ontstaan om een Nederlandse onderwijscentrum op te richten, zodat onze kinderen Nederlandse staatsdiploma kunnen behalen.
Zelf ben ik sinds 2003 werkzaam in het (speciaal)onderwijs en heb ik jarenlang examenklassen gecoördineerd. De laatste jaren heb ik als freelance onderwijsprofessional ook verschillende opdrachten vervuld, waarbij buiten allerlei gebaande paden om onderwijsoplossingen werden geboden om kinderen die vastliepen in hun onderwijs carrière, weer op weg te helpen. Nu ga ik de volgende uitdaging aan en wil ik graag wat betekenen voor de Nederlands-Marokkaanse jeugd in Marokko. Wij hopen hun op onze school de kennis, de vaardigheden en de juiste tools aan te reiken om succesvol de volgende stap te kunnen maken na het behalen van hun Nederlandse staatsexamen.
Ons visie op onderwijs is dat een school meer zou moeten zijn zoals de wereld buiten het schoolgebouw. Wij gaan daarom het onderwijs zo contextrijk mogelijk inrichten zodat de leerling goed snapt waarom hij/zij iets moet leren op school. Wat de leerling op school leert zou direct toepasbaar moeten zijn buiten de schoolmuren.
OOL is een onderwijsleerstrategie die zich richt op de vaardigheden die het leren in de 21e eeuw vraagt. De tijden veranderen snel. Daarom zullen de kinderen van nu zich moeten blijven ontwikkelen. Het blijven stimuleren van de natuurlijke nieuwsgierigheid die kinderen hebben, zal ze later helpen met verwondering in hun systeem te functioneren. Ook zal het een steun zijn bij het blijven ontwikkelen van hun digitale geletterdheid.
Hoe ziet onderzoekend en ontwerpend leren er in de praktijk uit?
Naast het onderzoekend en ontwerpend leren is er op school veel ruimte voor ontwikkeling van de identiteit van de leerlingen. Tijdens Mens & Maatschappij en de godsdienstlessen is er ruimte voor het ontwikkelen van hun culturele & religieuze identiteit en de bijbehorende normen en waarden. Daarnaast worden er naast het vak Nederlands ook het vak Arabisch en de Marokkaanse voertaal taal Darija aangeboden.
In het schooljaar 2024-2025 bestaat Nederlands onderwijs Tanger uit:
In het schooljaar 2025-2026 bestaat Nederlands onderwijs Tanger uit:
In het hierop volgende jaar wordt het aanbod uitgebreid met het jaar dat hierop volgt.
De leerlingen krijgen een combinatie van docent gestuurd en leerling gestuurd onderwijs. Sommige vakken lenen zich perfect voor een vakoverstijgende aanpak in de vorm van projecten. Bijvoorbeeld de Science vakken (biologie, scheikunde, natuurkunde aangevuld met wiskunde) en Mens & Maatschappij vakken (aardrijkskunde, geschiedenis, economie en maatschappijleer.
Een vakoverstijgende aanpak geeft de leerlingen een dieper en samenhangend inzicht in de leerstof en kan ook hun leermotivatie vergroten. Maatschappelijke kwesties vragen om een multidisciplinaire aanpak. Bij betekenisvol leren wordt een relatie gelegd met levensechte, maatschappelijke problemen en de persoonlijke ervaringen van leerlingen. Ook hun leefomgeving, achtergrond en identiteit spelen een rol bij de invulling van betekenisvol onderwijs. Ook de taalvakken worden meegenomen bij de vakoverstijgende aanpak. Zo kan het zijn dat een gemaakte opdracht in het Engels moet worden gepresenteerd of wordt beoordeeld op het juist gebruiken van de Nederlandse taal.
Bovenbouw
Na de eerste periode in leerjaar 3 vindt de determinatie plaats. De leerlingen uit VMBO-T 3 mogen zich vanaf periode 2 gaan voorbereiden op 4 vakken van het staatsexamen. Zij gaan zich na een positief advies van de docenten voorbereiden op het examen Nederlands, Engels, Maatschappijleer en profielwerkstuk. De overige vakken behorend tot het gekozen profiel worden in het 4e jaar afgenomen. De vakken die onder science en Mens& maatschappij vallen zullen voor de examenkandidaten afzonderlijk van elkaar worden onderwezen ter voor bereiding van het staatsexamen.
De havoleerlingen doen ook verdeeld over 2 leerjaren examen. In het 4e leerjaar bereiden zij zich na een positief advies van de docenten voor op het staatsexamen Nederlands, Engels, Maatschappijleer en Profielwerkstuk. De overige vakken behorend bij het gekozen profiel worden in het 5e jaar afgenomen. De vakken die onder science en Mens& maatschappij vallen zullen voor de examenkandidaten afzonderlijk van elkaar worden onderwezen ter voor bereiding van het staatsexamen.
Devices
Het onderwijs bij ons op school richt zich onder andere op de 21e eeuwse vaardigheden. Digitale geletterdheid is een belangrijke competentie die leerlingen optimaal dienen te ontwikkelen om succesvol te zijn in de snel veranderende wereld van vandaag en morgen. Wij stellen daarom voor leerlingen een eigen device die ze mee kunnen nemen, verplicht. Op deze wijze kunnen de leerlingen in elke ruimte binnen de school en daarbuiten gebruik maken van hun digitale leermiddelen. Telefoons worden elke dag aan het begin van de les afgegeven aan de docent
Het schoolprogramma
Wij gebruiken de 58 kerndoelen voor voortgezet onderwijs als houvast en gebruiken hiervoor methodes die in Nederland veel worden gebruikt. Daarnaast ontwikkelen onze docenten vakoverstijgende projecten waarin de kerndoelen aan bod komen.
De volgende vakken worden op onze school aangeboden.